Новини
20 жовтня 2023

ЯК НАВЧИТИ ДИТИНУ КОНТРОЛЮВАТИ ВЛАСНІ ЕМОЦІЇ?

5 ЕФЕКТИВНИХ ПОРАД

Дитячі емоції, здебільшого, мають значно яскравіший характер прояву, ніж у дорослих людей, і це абсолютно нормальне явище у розвитку здорової особистості дитини. Однак, іноді діти переживають ту, чи іншу подію надто емоційно, що може зашкодити нервовій системі, та розвитку міжособистісних відносин дитини, тому, для батьків важливим завданням є навчити дитину управлінню своїми емоціями.

У статті представлено 5 ефективних порад, що допоможуть батькам в цьому завданні:

1. Щоб допомогти дитині опанувати себе, коли вона відчуває гнів, необхідно самому навчитись долати власний гнів. Життєві обставини бувають різні, але в спілкуванні з дитиною, коли вона розлючена, намагайтесь розмовляти спокійно, якщо не вдається – краще припинити взаємодію з дитиною, поки ви не заспокоєтесь самі. Дуже важливо, щоб дитина бачила вашу спокійну реакцію, а також бажання допомогти їй у вирішенні проблеми, що викликала негативні емоції.

2. Розрізняйте поняття гніву та агресії. Агресія – це слова та дії, спровоковані обставинами, та мають конкретну ціль (образити, вдарити і т.д.), а гнів - це емоційний стан з різними ступенями інтенсивності прояву, що може не мати конкретної цілі. Проаналізуйте поведінку вашої дитини, і дійте відповідно до висновків.

3. Для того щоб зменшити емоційну напругу, використовуйте доречний гумор. Прослідкуйте, що веселить вашу дитину, якщо це вік до 5 років – спробуйте відволікти увагу дитини, згадавши улюблений мультфільм, чи гру, якщо ж дитина старшого віку, спробуйте підібрати доречний жарт, але без використання іронії, сарказму та насмішок.

4. Ефективне спілкування з дитиною. Зазвичай, після спалаху негативних емоцій, або надто сильного збудження від позитивних емоцій дитина може відчувати пригнічення, або спустошення, тому намагайтесь кожен випадок обговорити з дитиною, з’ясуйте причину виникнення тих, чи інших емоцій, поясніть, що все, що дитина відчуває – це нормально, і що вона може довіритись вам, бо ви її розумієте.

5. Створіть ритуал гніву. Коли діти відчувають негативні емоції, вони часто не знають, що з цим робити. Їх гнів часто виникає через відчуття безпорадності в ситуації. Навчаючи їх перевіреним і справжнім технікам заспокоєння, ви можете допомогти дитині не почуватися таким безпорадним. Наприклад, один з ритуалів полягає в тому, що коли ваша дитина сердиться, дайте їй подушку, і нехай виконає свій «войовничий крик», що означає крикнути в подушку. Ви можете придумати з дитиною свій ритуал, залежно від захоплень дитини, така техніка не тільки допоможе дитині здолати гнів, а й встановить довірливі стосунки між вами