Новини
4 квітня 2022

Вправа «Чарівна кулька» для продовження життєдіяльності в часи невизначеності

Навіть в найстрашніші часи психіка людини має спиратися на дещо індивідуально-цінне, що дозволяє утримувати відносно стабільний психоемоційний стан та надає ресурс для продовження життєдіяльності в часи невизначеності.

Вправа “Чарівна кулька” допомагає доторкнутися до тієї частинки внутрішнього світу людини, яка є значущою на момент “тут і тепер”.

Можна застосовувати в роботі з дітьми, починаючи із молодшого шкільного віку (від 6 років), враховуючи особливості індивідуального розвитку та емоційний стан на момент взаємодії (! обов’язково - відчуття БЕЗПЕКИ).

Матеріали: аркуш паперу А4, засоби для малювання, які легко контролювати (воскова крейда, олівці, фломастери).

Інструкція:

І. Підготовка - спільна з дорослим робота має викликати у дитини відчуття підтримки. Допоможіть дитині скласти разом кисті обох рук так, наче вони тримають кульку. Допоможіть обвести обидві кисті. РАЗОМ намалюйте контур, як зображено на фото.

ІІ. Запропонуйте дитині САМОСТІЙНО намалювати чарівний світ, який існує в цій кульці.

  • Спостерігайте за процесом. НЕ втручайтеся!
  • Фіксуйте словесні коментарі, що супроводжують малювання.
  • Після завершення попросіть дитину описати малюнок.
  • Поважайте та бережіть межі дитячої довіри. - Контролюйте СЕБЕ. - НЕ закидайте дитину запитаннями.
  • Зберігайте стабільність емоційного стану дитини.

В результаті виконання вправи Ви отримаєте дуже цінний матеріал, який розкриває особливості внутрішнього світу, актуальні переживання та інтереси дитини. Вправу можуть виконувати з дитиною не лише психологи, вона також підійде для спільної взаємодія та налагодження спілкування між педагогом та дитиною або між батьками та їх дітками.