Новини
26 жовтня 2022

ТЕХНО-інформбюро: повітряні змії

Друзі, а чи знали ви, що повітряні змії (ще їх називають «літуни» або «кайти») — це найстаріші з відомих літальних апаратів?

Вихованці відділу науки і технічної творчості надзвичайно допитливі. Разом із педагогами у своїх гуртках вони започаткували роботу «ТЕХНО-інформбюро», де вивчають новинки науково-технічного прогресу, розкривають секрети винаходів та їх історії, а потім розповідають про це своїм друзям. От і сьогодні діти із гуртка «Повітряні змії» хочуть поділитись із вами результатом свого дослідження, яке вони проводили до Всесвітнього дня повітряних зміїв.

За однією із версій, приблизно 2 тисячі років тому першого повітряного змія виготовили в Китаї. Одна з легенд свідчить, що китайському селянину було важко притримувати капелюха на вітрі, тому він прив’язав його до мотузки, а коли капелюха здуло - він полетів і тримався лише за кінець мотузки. Це і був перший повітряний змій! Спершу китайські літуни були прямокутними, прикрашеними міфологічними зображеннями, а деякі з них оснащувалися спеціальними струнами та свистками, щоб під час польоту видавати звуки, схожі на музику.

Впродовж тисячоліть повітряні змії використовувалися людьми з різною метою — щоб задобрювати богів, надсилати повідомлення і радіосигнали, підіймати в небо прапори та прогнозувати погоду. Сучасні літуни використовуються здебільшого задля розваги.

Міжнародний день повітряних зміїв, який зараз святкують усі в жовтні, започаткували в Індії, штаті Гуджарат, який славиться своїми фестивалями літунів. Мешканці штату починають виготовляти повітряних зміїв за кілька місяців до свята, щоб бути впевненими, що їх вистачить, оскільки під час цього Гуджарат відвідують мільйони людей.

І ще кілька цікавих фактів про повітряні змії. Найбільша кількість літунів, запущених на одному заході, становить 11284, цей рекорд належить японському виробнику повітряних зміїв. Найдовший повітряний змій у світі становить 1034 метри (3394 фути). Найбільший літун у світі – Megabite, розмір якого 55 х 22 метри (630 квадратних метрів). Найвища зареєстрована швидкість повітряного змія становить понад 120 миль на годину.

Як відсвяткувати Всесвітній день повітряного змія? Звичайно ж, запустити в небо свого літуна! А навчитись його виготовляти можна на заняттях у гуртку «Повітряні змії». Приєднуйтесь до команди юних мрійників!