Навчання/робота у ZOOM те саме, що й в офлайні? Не для нашого мозку! Останнім часом люди почали розуміти, що всі ці відеодзвінки роблять їх втомленими — навіть виснаженими. Це явище має назву «Zoom-втома». І воно підкріплене досить цікавою наукою про мозок. На думку вчених, причиною втоми від ZOOM «є те, що технологія може порушити наші звичні методи спілкування, які були налаштовані протягом століть, щоб допомогти людям вижити». Що таке «ZOOM-втома» та чому це важливо знати? «ZOOM-втома» — це те, що ви відчуваєте після тривалого «перебування у відеоконференціях» — занепокоєння та виснаження. Одна з причин цього стану полягає в тому, що є невелика затримка у спілкуванні. Яким би швидким не був Інтернет, існує ця мілісекунда затримка під час розмови. Отже, спілкування відбувається не в режимі реального часу, а навпаки. Ми звикли, що особисте спілкування має бути синхронізоване, тож коли це не так, мозок намагається шукати шляхи подолання цього явища. Після кількох дзвінків на день це починає виснажувати. Синхронне навчання у Zoom, де викладач працює з класом учнів і вони вчаться в прямому ефірі — не таке вже й синхронне. Віч-на-віч ми маємо синхронне спілкування, під час якого часто почуваємося добре — відбуваються викиди дофаміну та окситоцину, адже ми розуміємо мову тіла співрозмовника, його рухи тощо. У ZOOM ми бачимо, як людина ледь рухає очима й цього недостатньо, аби досконало її розуміти. Також є елемент багатозадачності, оскільки ми постійно оглядаємо екран, шукаємо обличчя людей. Це провокує стресовий стан. Аби полегшити наслідки втоми від відеоконференцій, потрібно: знаходити час на регулярні перерви, навіть якщо триватимуть вони кілька хвилин; займатися діафрагмальним диханням — це допоможе оновити свій стан (щось на кшталт «скинути себе до заводських налаштувань»); приділяти трохи часу на уроці чи зустрічах вправам на релаксацію, які також мають ефект заспокоєння; іноді проводити зустрічі з вимкненою камерою, аби зайвий раз не відчувати занепокоєння через зовнішній вигляд тощо. Також можуть допомогти конкретні налаштування робочого простору. Наприклад, розмістіть екран на поверхні, яка допоможе створити пряму лінію від вашого обличчя до людини на екрані. «Це допомагає побачити мікровираження один одного і відчувати себе ближче» А чи відчували ви ZOOM-втому?  
Новини
4 травня 2022

Що таке «Zoom-втома» та як з нею боротися?

Навчання/робота у ZOOM те саме, що й в офлайні? Не для нашого мозку!

Останнім часом люди почали розуміти, що всі ці відеодзвінки роблять їх втомленими — навіть виснаженими. Це явище має назву «Zoom-втома». І воно підкріплене досить цікавою наукою про мозок.

На думку вчених, причиною втоми від ZOOM «є те, що технологія може порушити наші звичні методи спілкування, які були налаштовані протягом століть, щоб допомогти людям вижити».

  • Що таке «ZOOM-втома» та чому це важливо знати?

«ZOOM-втома» — це те, що ви відчуваєте після тривалого «перебування у відеоконференціях» — занепокоєння та виснаження. Одна з причин цього стану полягає в тому, що є невелика затримка у спілкуванні. Яким би швидким не був Інтернет, існує ця мілісекунда затримка під час розмови. Отже, спілкування відбувається не в режимі реального часу, а навпаки. Ми звикли, що особисте спілкування має бути синхронізоване, тож коли це не так, мозок намагається шукати шляхи подолання цього явища. Після кількох дзвінків на день це починає виснажувати.

  • Синхронне навчання у Zoom, де викладач працює з класом учнів і вони вчаться в прямому ефірі — не таке вже й синхронне. Віч-на-віч ми маємо синхронне спілкування, під час якого часто почуваємося добре — відбуваються викиди дофаміну та окситоцину, адже ми розуміємо мову тіла співрозмовника, його рухи тощо. У ZOOM ми бачимо, як людина ледь рухає очима й цього недостатньо, аби досконало її розуміти. Також є елемент багатозадачності, оскільки ми постійно оглядаємо екран, шукаємо обличчя людей. Це провокує стресовий стан.
  • Аби полегшити наслідки втоми від відеоконференцій, потрібно:
  • знаходити час на регулярні перерви, навіть якщо триватимуть вони кілька хвилин;
  • займатися діафрагмальним диханням — це допоможе оновити свій стан (щось на кшталт «скинути себе до заводських налаштувань»);
  • приділяти трохи часу на уроці чи зустрічах вправам на релаксацію, які також мають ефект заспокоєння;
  • іноді проводити зустрічі з вимкненою камерою, аби зайвий раз не відчувати занепокоєння через зовнішній вигляд тощо.

Також можуть допомогти конкретні налаштування робочого простору. Наприклад, розмістіть екран на поверхні, яка допоможе створити пряму лінію від вашого обличчя до людини на екрані. «Це допомагає побачити мікровираження один одного і відчувати себе ближче»

А чи відчували ви ZOOM-втому?