Новини
26 грудня 2022

Проєкт «Знай наших» у відділі науки та технічної творчості

Щедрим на цікавинки був тиждень у відділі науки і технічної творчості – в рамках довготривалого проєкту «Знай наших», педагоги відділу в своїх гуртках продовжили цикл пізнавальних заходів в своїх дитячих обєднаннях.

Малогулко Н.М., кер. гуртка «Психологія особистості», під час інформчасу «Відомі психологи України» ознайомила вихованців з відомими українцями, які зробили свій внесок у розвиток психології як науки, познайомились з їхніми працями, надбаннями.

Із відеооглядом "Як українці в шахи перемагали: історії світових чемпіонів" та захоплюючим шаховим турніром було проведене заняття в гуртку шахів (кер. Шафір М.В.). Діти дивилися фільм про життя та досягнення відомих українців - чемпіонів світу з шахів, Руслана Пономарьова, Анни і Марії Музичук та дізнались цікаву інформацію про вінницьких гросмейстерів. Логічним продовженням заняття був сеанс одночасної гри із шахів, яку на 13 дошках із гуртківцями провів чемпіон Вінниці, області і віце-чемпіон України серед дітей до 8 років Юрій Перепелиця. Найстійкішим у боротьбі із чемпіоном виявився Олексій Семикрас, їхній поєдинок закінчився в нічию.

Під час експрес-тайму "5 винаходів українських школярів, які можуть покращити життя" в гуртку "Scratch" (кер. Ковтун А.О.), вихованці познайомилися з винаходами учнів Малої академії наук, що були представленні на Міжнародному інноваційному шоу «INOVA» - найстарішій виставці винаходів у світі, де з 1971 року діти демонструють свої проєкти. Гуртківці були вражені розробками українських школярів – системою альтернативної пожежної сигналізації, яка може сповіщати про пожежі; віртуальною лабораторією екологічного моніторингу, яка оцінює рівень забрудненості повітря, тощо. Ці винаходи надихнули малих програмістів створити анімаціїю про інноваційні розрозробки, які вразили найбільше.

У гуртку Web-дизайну (кер. Кравець Р.П.) під час відеопрезентації "Українці - генії в ІТ", діти дізнались про роль українських вчених у розвитку світової інформатики та їхні вагомі кроки в напрямку розвитку інформаційних технологій, про легендарні постаті української інформатики та кібернетики.