Новини
10 травня 2022

Правила успішного завершення навчального року - поради психолога

Підсумкові контрольні роботи – це завжди стрес. Але що нам заважає з ним впоратися? Підготовка до усної відповіді– складний і важливий етап. Від того, що вам вдасться згадати, і буде залежати ваша оцінка. Якщо у вас хороша зорова пам'ять і ви добре підготувалися, то сторінка підручника або конспекту заняття сам спливе перед очима. Треба тільки зосередитись і неодмінно заспокоїтися (Якщо ви схвильовані, то закрийте очі, розслабтеся, згадавши на хвилину щось смішне або приємне).

Пропонуємо декілька універсальних рецептів для успішнішої тактики виконання письмової роботи.

1. Зосередьтеся! Поспішайте не поспішаючи! Жорсткі рамки часу не повинні впливати на якість відповідей.

2. Почніть з легкого! Почніть відповідати на ті питання, в знанні яких ви впевнені. Так ви звільнитеся від нервозності, і вся енергія буде спрямована на більш важкі питання.

3. Пропускайте! Треба навчитися пропускати важкі або незрозумілі завдання: у тексті завжди знайдуться такі запитання, з якими ви обов'язково впораєтеся. (Повертайтеся до пропущених питань після того, як відповіли на легкі або прості питання).

4. Читайте завдання до кінця! Інакше можна зробити прикрі помилки в найлегших питаннях.

5. Думайте тільки про поточне завдання!

6. Виключайте! Багато завдань можна швидше вирішити, якщо не шукати відразу правильний варіант відповіді, а послідовно виключати ті, які явно не підходять.

7. Залиште час для перевірки своєї роботи, щоб встигнути пробігти очима і помітити явні помилки.

Перед контрольною рекомендую:

По-перше, краще утриматися від прийому заспокійливих засобів– вони гальмують мозкову діяльність і заважають сконцентруватися, тим більше реакція може бути цілком протилежною.

По-друге, повноцінне харчування. Їжа повинна бути багата білком, який буде живити головний мозок. Отже, сприймати і запам'ятовувати інформацію буде легше. По можливості потрібно урізноманітнити їжу вітамінними продуктами – овочами та фруктами. Вони допоможуть зарядитися бадьорістю і позитивною енергією. Якщо немає можливості такого різноманітного харчування, не впадайте у відчай. Дуже корисним у цей період буде вживання в їжу різних каш. Вони багаті вітамінами і мікроелементами, які активізують мозкову діяльність. Перед самою контрольною з'їжте шоколадку (для роботи мозку) і з впевненістю йдіть. Шоколад – це чудовий антидепресант: він і смачний, і корисний, та зі стресом допоможе справитись.

По-третє, убудь-якому випадку, як би не пройшов процес підготовки, важливий позитивний настрій. Адже будь-які вершини підкоряються, вірно?

Дуже важливо заздалегідь створити позитивний настрій на написання завдань, який буде стимулювати підготовку до них. Контрольну роботу слід розглядати як своєрідну гру, в якій шансів виграти набагато більше, ніж програти. Згадайте, будь ласка, яку-небудь ситуацію вашого успіху, коли ви, подолавши всі труднощі, вийшли переможцями. Що це за відчуття? Незважаючи на те, що підсумкова робота – це, безумовно, серйозне випробування, що вимагає мобілізації всіх розумових і фізичних сил, вона між тим дає вам дуже цінну можливість – отримати задоволення та відчути себе компетентним у певній галузі знань, наближаючись до своєї заповітної мрії.