Новини
7 квітня 2020

Дистанційна робота: вихованцям авіамодельного гуртка

#ДистанційнаРобота_Позашкілля
Чи знали ви, що Тутанхамона деякі дослідники вважають фараоном-авіатором? Ні? Тоді вам буде цікаво! Ось який матеріал для своїх вихованців підготував керівник авіамодельного гуртка…
У 1898 р. в одній з гробниць неподалік від єгипетського селища Саккара (поруч з нею розташований найдавніший некрополь столиці Стародавнього Царства – Мемфіса) відшукався непримітний на перший погляд предмет – пташка з розправленими, ніби в польоті, крилами. Дерев'яна фігурка довжиною 14 см була потертою і тільки в деяких місцях на ній збереглися залишки фарби. Зараз важко сказати – чи то пташку з якихось причин не дофарбували, чи то фарба просто облізла. Знахідка датована II ст. до н .е. – це епоха, коли Єгипет втратив самостійність і, побувавши під владою персів, виявився завойованим Олександром Македонським.
Фігурка потрапила в Каїрський музей і пролежала там в запасниках до 1969 р., поки не потрапила на очі лікарю за фахом і єгиптологу за покликом душі - пану Халілю Мессіха. А ось його родич, за щасливим збігом обставин, був авіаінженером і повітроплавцем. Він і звернув увагу на деякі нюанси фігурки. Наприклад, на вертикальне розташування елементів хвостового пір'я, яке характерно для літаків і планерів (у птахів, як відомо, хвіст горизонтальний). У дерев'яної пташки, як і у літальних апаратів, не було лапок. Насторожили крила – вони мали літаковий профіль, який не зустрічається у птахів. Брати випробували пташку в аеродинамічній трубі – виявилося, що вона має всі властивості хорошого планера. Для чистоти експерименту дослідники побудували модель фігурки більшого розміру і запустили в повітря. Вона показала непогану вантажопідйомність і швидкість.
Публікація результатів випробувань викликала фурор. Які тільки версії не з'являлися. Халіль Мессіха, наприклад, допускав можливість того, що єгиптяни вміли підніматися в повітря задовго до Монгольф'є, братів Райт або Можайського. Ентузіаст зазначав: "Єгиптяни часто робили зменшені моделі того, що оточувало їх у повсякденному житті, і поміщали їх в могили – це колісниці, човни, фігурки тварин. Чому б не припустити, що десь під пісками лежать уламки повнорозмірного планера епохи фараонів?".
Опоненти ж вважали, що, швидше за все, мова йде про дитячу іграшку або флюгер. Їх могли кріпити на кораблях фараонів для визначення напрямку вітру.
Німецький історик Уільям Дейч взагалі заявив, що фараон Тутанхамон загинув в ... авіакатастрофі. Нібито детальне дослідження мумій говорить про те, що Тутанхамон (та інші фараони) на момент загибелі мав численні переломи і травми, а це – пряме свідчення смерті після падіння з висоти. Висновок вченого: фараон розбився на літальному апараті. "Метр" робить приголомшливий висновок: повітроплавання з долини Нілу поширилося в Тибет, Індію, Мексику, Малу Азію, Китай і Гватемалу. В історії "саккарської пташки" є насправді цікаві моменти, але ще й більше нерозгаданих таємниць.