Новини
12 травня 2020

Дистанційна робота: ТЕАТРАЛЬНА ТЕРМІНОЛОГІЯ: варто знати!

#ДистанційнаРобота_Позашкілля

Театральна студія"Мельпомена" Вінницького міського Палацу дітей та юнацтва працює онлайн!

Без особливих професійних слів неможливо вивчати певний вид мистецтва.

ТЕАТР....
Які асоціації у вас викликає це слово?

Ну.....мабуть, нтелігентно, культурно, вишукано, чи не так??

Та що ж воно таке? Давайте розберемось.

ТЕАТР — вид сценічного мистецтва, що відображає життя в сценічній дії, яку виконують актори перед глядачами, а також установа, що здійснює сценічні вистави певним колективом артистів і приміщення, будинок, у якому відбуваються вистави.

Законодавство України визначає театр як:
«заклад культури (підприємство, установа чи організація) або колектив, діяльність якого спрямована на створення, публічне виконання та публічний показ творів театрального мистецтва»
а театральне мистецтво, як:
«вид мистецтва, особливістю якого є художнє відображення життя за допомогою сценічної дії акторів перед глядачами».
Наразі майже в кожному місті України існує театр. В театрі є репертуар, глядачі сидять в партері, а акторам допомагає суфлер

.Як ви вже здогадались тема буде присвячена таатральним термінам, визначенням та поняттям.
Що ж почнемо...
Ми сидимо в/на
ПАРТЕР — нижній поверх глядацького зала в театрі.

АМФІТЕАТР - місця в залі для глядачів в театрі і цирку за партером або в аудиторії, розташовані уступами.

ЛОЖА — відокремлене перегородками чи бар'єрами місце для глядачів у театральному залі. Влаштовані по боках і позаду партеру, а також на ярусах, ложі суттєво збільшували місткість споруд, а прикраси бар'єрів значною мірою визначали вигляд інтер'єрів.
Основні театральні терміни, з кими має бути знайомий кожен.

АМПЛУА — певний вид ролей, що відповідають сценічним даним актора. В переносному значенні амплуа — характер обов'язків, які виконує людина, специфічність виконуваної роботи.

БУТАФОРІЯ — муляж, спеціально виготовлені предмети (скульптура, меблі, посуд, прикраси, зброю та ін.), що вживаються в театральних спектаклях на заміну справжнім речам. Предмети бутафорії відрізняються дешевизною, міцністю, підкресленою виразністю зовнішньої форми (при їх виготовленні зазвичай відмовляються від відтворення деталей, не видимих глядачеві)

КОНФЕРАНСЬЄ — артист естради; людина, яка оголошує номери програми під час естрадної вистави, розважає присутніх між номерами. Перші конферансьє з'явились у Франції, у 60-х роках XIX ст., де працювали у кабаре.Згодом конферансьє стали залучати до супроводу вистав у театрах вар'єте, мініатюр.

СУФЛЕР - працівник театру, який стежить за ходом репетицій, спектаклю за текстом п'єси і підказує за необхідністю акторам текст ролі.

РЕПЕРТУАР— сукупність творів, які виконуються у театрі, на концертах і т. ін., або коло ролей, номерів, музичних чи літературних творів, що виконуються певним артистом.