Новини
8 травня 2020

Дистанційна робота: мак- символ пам'яті! Завдання гуртківцям "Орігамі"

#ДистанційнаРобота_Позашкілля
Червоний мак- символ пам'яті за загиблими у Другій світовій війні. 8–9 травня Україна традиційно вшановує День пам’яті та примирення і День перемоги. З 2014 року мак використовується як символ пам’яті. Рекомендується виготовляти стилізовані червоні маки з паперу або тканини та розміщувати на одязі на лівій стороні грудей, якомога ближче до серця.
У наших предків були дві улюблені рослини – калина і мак. Українці пов’язували значення маку з молодістю і красою. Якщо квіти калини вишивали на сорочках для старших жінок, то маками прикрашали вишиванки незаміжніх дівчат. Мак також вважався символом роду, так як в його голівці поміщається сімсот, сімсот дві або сімсот три зернини. Саме завдяки ідеї родючості мак часто використовували як обрядовий атрибут в сімейних і календарних святах.
Вишивальниці особливо любили зображувати макові квіти на жіночих сорочках. Їх також часто поєднували з іншими популярними в Україні квітками – волошками. Червоні маки на білому або чорному полотні виглядають дуже яскраво, святково, жіночно і нарядно, тому не дарма сьогодні дівчата прагнуть купити вишиванку з маками.
У Європі ж символ червоного маку як символу пам’яті про загиблих з’явився «за мотивами» вірша канадського лікаря, підполковника Джона Маккрея «На полях Фландрії» – про маки, що виросли на місці битви під бельгійським містом Іпр, де під час Першої світової війни було вперше використано хімічну зброю.
Нова європейсько-українська символіка із зображенням червоної квітки є офіційна емблема з нагоди завершення Другої світової війни в Європі і перемоги над нацизмом.
Готова поділитися з вами черговим майстер-класом з оригамі: «Мак – народний оберіг»
Для того, щоб зробити модульні маки нам знадобиться 6-8 паперових квадратів 6х6 для кожної квітки.
Для одного модуля – пелюстки:
1.Беремо одну сторону квадрата і загинаємо її по діагоналі, уздовж вже наявної складки. Так само по діагоналі загин другу сторону. У нас виходить базова форма - «Повітряний змій».
2. Перевертаємо фігуру і гострий кут заготовки загинаємо вгору. Модуль готовий.
Заготовляємо 6-8 таких модулів, і починаємо їх об'єднувати. Для цього вставку вставляємо в кишеню. Таким чином з'єднуємо всі модулі. Щоб модулі не розвалювалися, підклеїти їх клеєм. Потім беремо шматочок чорного паперу, робимо з неї серцевину, і приклеюємо в центр квітки. Пеелюстки ножницями можна відігнути від себе. Так квітка набуде вигляду. Приємної творчої атмосфери! Бережіть себе! Будьте здорові!