Новини
7 квітня 2020

Дистанційна робота: гурток "Дитячої мультиплікації"

Карантин – час для того, щоб дізнатись щось нове. Наприклад, використати можливість більш детально познайомитись із класикою української анімації.
Сьогодні мова піде про серію мультфільмів «Як козаки…».
Вперше серія мультиплікаційних фільмів «Як козаки …» з’явилась на екранах у 1967 році, це був епізод «Як козаки куліш варили». Її створили режисер Володимир Дахно і художник-постановник Едуард Кирич на студії «Київнаукфільм». Всі мультфільми є короткометражними, їх тривалість не перевищує 20 хвилин.
З виходом першої серії мультсеріал відразу здобуває величезну популярність, а харизматичні персонажі стають народними улюбленцями.
Головними героями мультсеріалу, які є своєрідними національним символами. є троє запорозьких козаків: Грай, Око і Тур.

У сюжетах мультфільму герої потрапляють в неймовірні пригоди, зустрічаючись з людьми з різних країн, епох, богами і інопланетянами. У мультфільмах відсутні діалоги і будь-який текст, за винятком вступного або заключного слова «від автора», — дія відбувається у вигляді інтуїтивно зрозумілих сцен.
Всього на студії «Київнаукфільм» створено дев'ять мультфільмів про козаків. Окремі серії отримували нагороди та премії на державних і міжнародних фестивалях.
На початку 2010-х років студія «Укранімафільм» почала готувати до випуску другий сезон мультсеріалу «Як козаки …». І вже в 2016 року, напередодні Чемпіонату Європи з футболу вийшли перші серії 26-серійного (по 2 хвилини) серіалу «Козаки. Футбол». В кожній із серій незмінні три українські герої опинялися в одній з європейських країн – Польщі, Англії, Шотландії чи Іспанії. Незмінним у серіалі залишився і художник-постановник Єдуард Кирич.

Цікаво, що…
• Мультсеріал мав велику популярність у Ірані.
• У всіх серіях присутнє аранжування українських народних пісень.
• Пірати з мультфільмів «Як козаки наречених визволяли» та «Як козаки в хокей грали» нагадують хуліганів із повісті Всеволода Нестайка «В Країні Сонячних Зайчиків».
• Автори фільму змогли передбачити перемогу наших футболістів! Збірна України на Євро 2012 виграла в Шведів 2:1 — як і в мультфільмі: козаки перемагають лицарів (Шведів) з таким самим рахунком.
Мультфільми можна подивитись тут:
https://www.youtube.com/watch?v=8TZHvZEG7VA
https://www.youtube.com/watch?v=8rWTaGxvWI8