Новини
25 травня 2022

Добірка практик та ігор для релаксації

Протягом останнього часу ми перебуваємо в стані фонової тривоги. Ми хвилювалися і продовжуємо хвилюватися, адже ніхто не знає, коли закінчиться війна, і ми зможемо повернутися до повноцінного життя.

Звісно, бути спокійним та розслабленим в подібних обставинах неможливо. Але ми маємо навчитися розслаблятися, аби зберегти власне психічне здоров’я.

Тож сьогодні пропонуємо добірку практик та ігор для релаксації.

1. Спокійне, тихе місце

Наявність своєї власної «схованки» у складний та стресовий період може бути дуже заспокійливою. Знайдіть або створіть в будинку або квартирі для себе таке місце, аби ви могли за потреби там побути хоча б кілька хвилин.

2. Купання та водні ігри

Більшість людей обожнюють воду та купання в ній. Щоденні купання, ванни можуть також стати справжньою технікою розслаблення.

3. «Танцюй і замри»

У цю веселу гру можуть грати всі. Вона допомагає розвивати самоконтроль у креативний спосіб.

Аби пограти в неї, запустіть на телефоні, планшеті чи комп’ютері якусь жваву мелодію або пісню.

Запропонуйте учасникам вигадати під цю музику рухи чи танець (можете показати їй приклад). Через кілька хвилин зупиніть музику і скажіть: «Замри!» учасники  завмирають у смішній позі. Знову запустіть музику.

Гру можна продовжувати доти, доки отримуєте від неї задоволення.

4. Дихання животом разом з улюбленою річчю

Візьміть улюблену річ та ляжте на спину, поклавши її на живіт. Глибоко вдихніть, щоб річ піднялась, а потім видихніть, щоб опустилась.

Ця гра допоможе навчитися «дихати животом» для правильного, глибокого дихання.

5. Релаксація з йогою

Якщо ви знаєте прості пози йоги — починайте!

Лінива кішка прокидається: Уявіть, що ви — лінива кішка, яка щойно прокинулася після солодкого післяобіднього сну. Позіхніть. А тепер потягніться руками, ногами і спиною — повільно, як кішка. Розслабтеся.

Пропонуємо переглянути також «12 вправ з йоги для дітей у веселих картинках» на порталі «Всеосвіта». До слова, цей комплекс можна робити разом з дитиною вранці в якості ранкової гімнастики.

6. Написання листа або історії

Контролювати емоції та почуття простіше, якщо їх виражати словами або творчістю. Залежно від віку дитини, спеціалісти рекомендують спробувати виконати з ними такі заняття:

Молодшим дітям запропонувати написати листа бабусі про те, чим ви займалися сьогодні вранці. Потім надіслати його поштою (або прочитати телефоном). Дитина може диктувати, а ви — записувати за нею.

Що стосується старших дітей, які уже вміють писати, скажіть: «Чому б тобі не написати оповідання про те, що відбувалося сьогодні?». За молодшими дітьми варто записувати історію, а потім допомогти їм намалювати до неї малюнки.

7. Фото і відео спогади

Спільний перегляд фотокарток і домашнього відео також допомагає розслабитися.

«Поговоріть про ту подію, яка зображена на фото, згадайте, чим ви тоді займалися — будь-що, що може викликати у вас посмішку. Навіть дворічні малюки можуть впізнавати когось на фото!».

8. Антистресові кульки

Ця вправа сподобається старшим дітям і чудово підійде дорослим для релаксації та масажу рук після важкого дня.

Спеціалісти рекомендують: «Візьміть кульку однією чи обома руками, стисніть і відпустіть. Поекспериментуйте зі своїми кульками. Адаптуйте вправу до себе — знайдіть найбільш прийнятну швидкість, силу та тривалість стискань».

До слова, антистресові кульки можна зробити самостійно, наповнивши невеликі повітряні кульки сочевицею, рисом, кукурудзяним крохмалем або борошном.