Новини
19 березня 2020

76-річниці визволення Вінниці присвячується

День визволення Вінниці від нацистських загарбників — свято, яке щорічно відзначається в нашому місті.

На початку березня 1944 року розпочались дві наступальні операції, які стали основним і завершальним етапом визволення Вінницької області від нацистських окупантів. У важких умовах весняного бездоріжжя війська Українських фронтів пройшли з боями сотні кілометрів, звільняючи від ворогів подільську землю.

Фактично визволення Вінниці розпочалося із Погребищенського району, адже в той час ще не було визначено обмежень території міста. Участь у порятунку брали шість загальновійськових, п’ять танкових, дві повітряних армії, майже півмільйона радянських воїнів; допомагали народні месники, місцеве населення.

У період із 4 по 19 березня вороги без кінця нападали на різні частини міста. Багато будівель було знищено через безжалісне ставлення німецьких загарбників: вони підривали, підпалювали, руйнували все навколо. Під натиском військ 74-го стрілецького корпусу в ніч на 20 березня німецьке командування, побоюючись оточення, змушене було розпочати відведення своїх військ з Вінниці на південний захід. Вранці 20 березня 1944 року Вінниця була повністю звільнена від ворогів.

Визволена від німецько-фашистських загарбників, Вінницька область лежала в руїнах. Промисловість, транспорт, сільське господарство були майже повністю знищені. Але, незважаючи на втрати, жителі краю енергійно взялися за відбудову зруйнованого міста. Трудовий подвиг працівників тилу був таким же яскравим, як і ратний подвиг тих, хто воював на фронтах.

Багатьох героїв нагородили орденами, серед них була і Ляля (Лариса) Ратушна. Вона так само відчайдушно боролася за визволення Вінниці, хоча їй довелося витерпіти допити, концтабори. У дні приближення фронту до міста Лариса працювала дуже напружено та неспокійно. Підла рука зрадника обірвала життя мужньої патріотки, Лялі Ратушної, за день до Перемоги – 19 березня 1944 року. Їй було лише 23 роки. Похована Лариса Ратушна з військовими почестями у Вінниці біля Вічного вогню у сквері імені Козицького. У 1965 році їй посмертно присвоїли звання Героя Радянського Союзу. На її честь названі одна з вулиць у нашому місті, школа та теплохід, що курсує по Південному Бугу. Також біля комунального закладу  «Вінницький міський палац дітей та юнацтва», який до того ж носить ім’я Лялі Ратушної, було встановлено погруддя Героїні.

Анна Крижанівська,

гурток журналістики КЗ «ВМПДЮ»