Новини
1 березня 2024

4 стилі виховання дитини: визначте свій!

Всі батьки різні —  деякі суворі, а інші поблажливі, одні пильні, а інші віддалені, і кожен самостійно обирає яким чином буде виховувати своїх дітей, щоб вони виросли всебічно розвиненими та успішними. Чіткої інструкції як правильно це робити немає, однак є методи, заходи та стилі.

Якщо коли небудь у Вас виникало  питання «Яким татом/мамою я хочу бути?», то слід проаналізувати ваш стиль виховання дитини.

Дослідники Стенфордського університету визначили чотири основні стилі виховання — авторитетний, нехтуючий, дозвільний і авторитарний. Кожен з цих стилів по-різному впливає на дитячу поведінку та стосунки в сім’ї.

Перший стиль виховання —  авторитетний (демократичний). Батьки встановлюють чіткі правила для своїх дітей, практикуючи у вихованні гнучкість і розуміння. Авторитетні батьки поєднують виховання, підтримку та чуйне ставлення до потреб своїх дітей. Основа стосунків у сім’ї -  відкриті та чесні бесіди, що навчають моральним цінностям, здоровому вирішенню конфліктів. Діти, які мають авторитетних батьків, як правило, самодисципліновані та мають власну думку.

Другий стиль виховання — нехтуючий (індиферентний). Батьки обмежено спілкуються зі своїми дітьми та рідко встановлюють правила. Такі батьки «холодні» та байдужі, виховання дітей  позбавлене достатньої уваги. Однак не завжди така поведінка батьків є навмисною, оскільки їм часто складно налагоджувати близькі стосунки через власні проблеми.

Третій стиль виховання — дозвільний або поблажливий (ліберальний). Поблажливі батьки, швидше за все, візьмуть на себе роль друга, а не батька. Вони зазвичай уникають конфліктів, часто погоджуються на прохання та вимоги своїх дітей. Такі батьки переважно дозволяють своїм дітям робити те, що вони хочуть, і дають обмежені вказівки. Як правило, вони докладають чимало зусиль, щоб їх діти були щасливими, іноді й забуваючи про себе.

Четвертий стиль виховання —  авторитарний (дисциплінарний). Батьки встановлюють жорсткі правила, майже не враховуючи почуття чи соціально-емоційні потреби своєї дитини. Цей стиль виховання передбачає сувору дисципліну, яку часто виправдовують як «жорстку любов». Намагаючись повністю контролювати ситуацію, авторитарні батьки часто спілкуються зі своїми дітьми не чекаючи від них зворотного зв’язку.

А який стиль виховання саме Ваш?

Успішніші батьки знають, коли змінити свій стиль виховання залежно від ситуації. Авторитетні батьки, наприклад, можуть стати більш поблажливими, коли дитина хворіє, продовжуючи забезпечувати теплом і відпускаючи певний контроль, а поблажливі батьки можуть бути суворішими, якщо на карту поставлено безпеку дитини. Зрештою, будьте розважливі та пам’ятайте, що Ви можете використовувати стиль виховання, який найкраще підходить для вашої сім’ї, і змінювати його залежно від ситуації.